Ennätysmäärä ilmoittautumisia NUTS Pyhä -polkujuoksuun – ”Aikuiset ja lapset oppivat yhdessä talkookulttuurin perimmäisen ajatuksen”

/>Polkujuoksutapahtumat Pohjois-Suomen kansallispuistoissa ovat myös tulonlähde paikallisille urheiluseuroille. 16-vuotiaana talkootehtävät aloittaneelle Jetro Maalolle tapahtumat ovat olleet ponnahduslauta työelämään.

Pyhä-Luoston kansallispuistossa 12. elokuuta juostava NUTS Pyhä on keräämässä ennätysmäärän osallistujia. Kolme viikkoa ennen polkujuoksutapahtumaa ilmoittautuneita on yli 900.

”Näyttää oikein hyvältä. Viime vuosina osallistujia on ollut 600-700. Tulossa on selvä ennätysosanotto jo nyt. Toivotaan, että ilmoittautumisia tulee vielä ennen ilmoittautumisajan päättymistä heinäkuun lopussa”, sanoo tapahtuman johtaja Teemu Takkula Northern Ultra Trail Service – NUTS Oy:stä.

Tarjolla asennetta ja reissurahaa etelään

Suosioon nousseista polkujuoksutapahtumista on kehittynyt myös merkittävä tulonlähde järjestelyihin osallistuville urheiluseuroille.

Esimerkiksi Northern Ultra Trail Service – NUTS Oy ostaa vuosittain paikallisten seurojen palveluja 40-50 000 eurolla, jotta tapahtumat saadaan järjestettyä.

”Meille talkookorvaukset ovat mahdollisuus pienentää luistelijoiden harrastuskuluja. Lähes kaikki kisareissut suuntautuvat Etelä-Suomeen, ja reissussa ollaan kaksi-kolme vuorokautta. Matkojen lisäksi kuluja tulee kuukausimaksuista, vaatteista ja muusta yhteisestä toiminnasta”, sanoo maan pohjoisimman taitoluisteluseuran, Rovaniemen Taitoluistelijat ry:n talkoo-, tapahtuma- ja varustevastaava Anne Körkkö.

Paitsi rahallista korvausta, tapahtumat tarjoavat talkoolaisille oppia elämään.

”Olemme saaneet NUTS-talkoisiin useampia jäseniä luistelijoiden perheistä. Aikuiset ja lapset oppivat yhdessä talkookulttuurin perimmäisen ajatuksen ja talkoilijat oppivat toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Lisäksi eri lajiin tutustuminen on tuonut uutta liikunnan iloa – meilläkin moni taitoluistelija on innostunut kokeilemaan polkujuoksua tai maastopyöräilyä”, Körkkö sanoo.

Talkootehtävistä palkkatöihin

Oululaiselle sairaanhoidon opiskelija Jetro Maalolle, 22, talkootehtävät ovat olleet ponnahduslauta työelämään. Ensimmäisen kerran hän oli mukana polkujuoksutapahtumissa partiolippukunta Limingan Niittykärppien talkoolaisena 16-vuotiaana.

”Tykästyin ilmapiiriin saman tien. Hakeuduin aina sinne, missä vain oli avuntarvetta. Pari vuotta olin tapahtumissa talkoolaisena, minkä jälkeen minua pyydettiin palkalliseksi työntekijäksi. Nyt teen vuoden aikana kuukauden verran töitä eri tapahtumissa, lähinnä opiskelun loma-aikoina ja viikonloppuisin”, Maalo sanoo.

Myönteiset kokemukset ja tehtävien kirjo ovat muokanneet Maalon ajatuksia tulevaisuuden toivetyöstä.

”Olen saanut tästä todella paljon. Niin työnteko kuin ihmiset eri paikkakunnilta ja eri taustoilla ovat olleet uskomattoman mukavia. Yhteystietojen määrä puhelimessa on tuplaantunut. Kokemus on tuonut mukanaan toiveen, että haluan mahdollisimman monipuolisia tehtäviä tulevallekin työuralleni.”

INFO: NUTS PYHÄ -POLKUJUOKSUTAPAHTUMA

Aika: 12.8.2023
Paikka: Pyhä-Luoston kansallispuisto
Matkat: 10 km, 21 km (osa BUFF Trail Tour Finland -kiertuetta, ks. kiertueen esittely alla), 43 km
Ilmoittautuminen 31.7.2023 mennessä: Ilmoittaudu tästä
Ilmoittautuneet: Katso lista ilmoittautuneista
Reittikartat, ohjeet ja muut lisätiedot: Katso tästä
Järjestäjä: Northern Ultra Trail Service – NUTS Oy

Katso NUTS Pyhä 2022-tapahtuman tunnelmia järjestäjän videolta

production