Juho Ylinen ja Minna Kauppi Bodom Trailin kuninkaalliset

Lontoossa ja Espoossa vietettiin viikonloppuna lähes samaan aikaan merkittäviä kruunajaisia.

Kuningas Charles III:n ottaessa virallisesti haltuunsa Britannian valtaistuimen kruunattiin suunnistustaustaiset Juho Ylinen ja Minna Kauppi Bodom Trailin päämatkan 21 kilometrin kuninkaallisiksi.

Kaksikko juoksi vakuuttaviin voittoihin tapahtuman 10-vuotisjuhlakisassa ja lunasti paikat Salomonin Golden Trail National Seriesin (GTNS) finaaliin, joka käydään syyskuussa Norjan Hemsedalissa. GTNS on kansainvälinen kilpailusarja, jossa maakohtaisista karsinnoista edetään kohti alueellista finaalia ja globaalia loppukilpailua.

Kotimaisen Buff Trail Tour Finland -kiertueen hallitseva mestari Juho Ylinen ei antanut haastajille mahdollisuuksia, vaan kellotti teknisellä ja raskaalla Bodomin reitillä uuden reittiennätyksen ajalla 1.24.41. Ylinen pokkasi voitosta ja ennätyksestä yhteensä 500 euron valmennusstipendin.

- Tänään ei ollut ihan niin hyvä kulku kuin mitä odotin, mutta olen kyllä tyytyväinen. Hieman vaikutti, etten olen vielä päässyt sulilla poluilla juoksemaan vauhdikkaita treenejä. Jos ei rahapalkintoa reittiennätyksestä olisi laitettu, niin en tiedä, olisinko alkanut himmata, kun ero taakse kasvoi koko ajan, 25-vuotias Ylinen kertoi.

Tavoilleen uskollisena Ylinen lähti vetämään joukkoa heti alkumatkasta ja teki sen aseista riisuvasti. 12 kilometrin kohdalla ero toisena tulleeseen Mårten Boströmiin oli jo yli puoli minuuttia.

- Yksin sai tänään raataa, kun muut eivät lähteneet haastamaan. Tykkään toisaalta juosta yksin kärjessä, koska siinä pystyy paljon paremmin säätelemään vauhtia kuin letkassa, jossa vauhti olisi usein kovempi.

Ylinen seitsemäs SM-maastoissa seuraavana päivänä Ylinen kilpaili Bodom Trailia seuraavana päivänä maastojuoksun SM kisoissa Helsingin Paloheinässä. Hän sijoittui 4 kilometrillä 13:nneksi ajalla 12.31 ja päämatkallaan 10 kilometrillä seitsemänneksi ajalla 32.27.

Alkukauden päätavoite on polkujuoksun MM-kisoissa kesäkuussa Itävallassa.

- Odotan sieltä ehjää juoksua ja sijoituksellisesti uskoisin pystyväni 15 parhaan joukkoon, ja miksei paremminkin, joskin korkeus (lähes 2500 m) ja pidempi kisa (44 km) ovat aina hienoisia kysymysmerkkejä, pohti Ylinen, joka talvella harjoitteli pari kuukautta tästä kisaennakostakin löytyvissä Espanjan maisemissa. Ylisen jälkeen toiseksi sijoittui edellinen reittiennätyksen haltija Mårten Boström niin ikään hienolla ajalla 1.27.46.

- Tänään oli vähän omia rajoitteita kropassa, minkä takia en pystynyt lähtemään mukaan Juhon vauhtiin. Siihen nähden, että vielä viikko sitten olin kipeänä, tuntui mukavalta rallatella menemään noin mahtavia polkuja, Boström sanoi. Kolmas erittäin kovatasoisessa kilpailussa oli Lari Takanen (1.28.13). Hän valitteli “välikuolemaa” noin 15 kilometrin kohdalla, ja Boström pääsi karkaamaan. Norjan finaali osuu samalle viikonlopulle suunnistuksen SM-kisojen uuden kilpailumuodon Knock Outin kanssa, joten Takasen kultainen tiketti saattaa siirtyä tuloslistalla seuraavaksi tulleelle.

Kaikkiaan viisi parasta lunasti pääsyn GNTS:n finaaliin. Neljänneksi sijoittui paremmin maantiemaratoonarina tunnettava Ole Antti Halonen (1.29.10). Viides oli Tuomas Kari (1.31.55), joka tosin kaatui pahasti muutama kilometri ennen maalia ja satutti rintakehänsä. Röntgenkuvista ei onneksi löytynyt murtumaa. Kuudentena eli ensimmäisenä mahdollista peruutuspaikkaa kyttää Otto Saikkonen (1.32.34).

Kauppi ylivoimainen jalkakrampista huolimatta

Minna Kaupin, 40, voittoaika oli mainio: 1.44.28. Häntä nopeammin on Bodomin puolikkaalla juossut vain kolme naista: reittiennätyksen haltija ruotsalainen Emelie Forsberg, Maija Oravamäki sekä lonkankoukistajan tulehduksen takia kisan väliin jättänyt Anna-Stiina Erkkilä.

- Mun harjoittelu ei ole ihan ollut sellaista, että kroppa kestäisi 21 kilsaa, eikä se ihan kestänytkään, mutta olen iloinen että se menikin näinkin hyvin. Viime vuonna mulle kertyi noin 300 harjoitustuntia, mikä on ihan kuntoilijan tasoa, mutta nyt olen alkuvuoden käynyt lenkillä ahkerammin, välillä jopa kuusi kertaa viikossa, yhdeksänkertainen suunnistuksen maailmanmestari Kauppi hymyili ja hieroi puolimatkassa krampannutta takareittään.

Muista sijoista käytiin tiukka sekuntikamppailu. Kakkoseksi puristi Elina Halonen (1.48.09) ennen Heini Hokkasta (1.48.15), Suvituuli Asikaista (1.48.38) ja Maija Hakalaa (1.48.43). Kaikki neljä siis 34 sekunnin sisällä.

- Ihan älytön taso tänä vuonna! Paransin omaa ennätystäni viisi minuuttia ja se riitti just viimeiseen tikettiin, puuskahti Bodomin poluilla useasti kilpaillut Hakala maalissa. Kauppi tosin ei vielä ollut varma, ottaako hän vastaan paikkaa hyvillä rahapalkinnoilla kuorrutetussa finaalissa. Mikäli hän tai joku muu jättää matkan väliin, tarjotaan vapautuvaa paikkaa ensin tuloslistalla kuudenneksi sijoittuneelle eli Pauliina Pohjalle.

- Mun ensimmäinen reaktio oli, että eiköhän mun edustustehtävät ole silloin huippu- urheiluaikoina tehty, joten voi olla että joku muu saa mun tiketin. Toisaalta mä kyllä tykkään pukea numerolapun ja pikkuiset satsaukset tehdä siihen, joten mistä sitä tietää, jos muhun jokin hulluus iskee ja olenkin siellä Norjassa mukana, Kauppi pyöritteli nauraen. Kisoja seuraamassa ollut Anna-Stiina Erkkilä katseli hieman kaihoisasti palkintokorokkeella juhlivia kilpasiskojaan.

- Hoidan jalkaa nyt tulehduskipulääkkeillä ja toivottavasti se auttaa. Ensi viikolla oli tarkoitus mennä Zegama Aizkorriin, mutta juuri nyt ei kovin lupaavalta vaikuta.

“Järjestelyistä pelkkää hehkutusta”

12 kilometrillä kovinta vauhtia pitivät Anton Packalen (52.28) ja Sofia Pellonperä (58.37) .

Vuosi sitten huippu-urheilu-uransa päättänyt purjehduksen olympiamitalisti Tuuli Petäjä- Sirén oli viides. Elämyksellisessä 10 kilometrin Bodom Nightissa nopeimmat olivat Ninja Ehrnroth (1.03.35) ja Eemil Heiskanen (46.23), joka voitti myös Bodom Doublen eli yökisan ja 21 kilometrin koitoksen yhteisajalla 2.25.58. Naisten kestävin tuplakisassa oli Maiju Marttinen (3.59.42). Perjantain joukkuekisassa, Bodom Teamilla, 10 kilometrin matkan voittopokaali päätyi seuraavaksi vuodeksi Fingrid Oy:n haltuun ennen Finnairia ja OP Midnight Runnersia. 7 kilometrin joukkuekisan voittoa tuuletti Yle Run.

Bodom Trailin eri matkoille osallistui kahden päivän aikana noin 1500 juoksijaa. Tapahtuma on yksi maamme suurimmista polkujuoksukisoista ja siitä on tullut keväinen klassikko. Myös Espoon kaupunki muisti tapahtumaa onnittelukirjeellään.

- Ei olisi kyllä voinut järjestelyt paremmin onnistua näin 10-vuotisjuhlan kunniaksi. Osallistujilta on toistaiseksi tullut pelkkää kiitosta ja hehkutusta. Sää suosi jälleen meitä, ja reitti oli todella kuiva vuodenaikaan nähden. Tulostaso oli erinomainen, ja etenkin naisten puolikkaalla esiin nousi monta uutta nimeä, joista taatusti kuullaan vielä lisää. Mahtavat synttärit, hehkutti väsynyt mutta onnellinen kilpailunjohtaja Terho Lahtinen ja ylisti ahkeraa talkooväkeä.

Trail Tour Finland jatkuu toukokuun lopussa Kuusamossa NUTS Karhunkierros -tapahtumalla, jonne odotetaan yli 3000 juoksijaa. Kaikkiaan BTTF-kiertueeseen kuuluu seitsemän osakilpailua. Ultrapuolella osakilpailuja on kolme, joista Karhunkierroksen satamailinen on ensimmäinen.

Juho Ylisen ja Minna Kaupin videohaastattelut julkaistaan lähiaikoina Trail Tourin Youtube-
kanavalla.

Teksti: Marko Krapu

production