Simpanen ja Antila tähdittävät Karhunkierrosta, eivätkä tulvatkaan enää uhkaa

Tulvahuippu, lumien sulaminen ja niiden vaikutus Karhunkierroksen reitin kuntoon. Nämä taisivat olla jälleen trendaavimmat hakukonetulokset, kun Karhunkierroksen osallistujat seurasivat kynsiä pureskellen kevään etenemistä.

Enimmäkseen reitti on täysin sula, ja upeat polut odottavat juoksijoita. Kuva: Anton Aro

Paniikkiin ei kuitenkaan ole syytä, sillä tätä kirjoitettaessa keskiviikkoiltana tulvahuippu oli juuri ohitettu, ja reitti kuljettavissa torstaista lähtien.
– Todennäköisesti torstaina päästään jo reitti kulkemaan kokonaisuudessaan läpi, ja reittiolosuhteiden analysointi voidaan tehdä tarkemmin. Reitteihin ei luultavasti jouduta tekemään mitään merkittäviä muutoksia, kilpailun johtaja Eero Lumme kertoo.

Vielä alkuviikosta reitillä oli pätkiä, joissa lunta oli lähes polviin. Kuva: Anton Aro

Märkää reitillä joka tapauksessa on, ja etenkin Konttaisen ja Valtavaaran maastoissa myös lumista ja paikoin jopa jäistä.

– Tarkkaavaisuutta ja malttia näissä paikoissa. Reipasta retkeilymieltä kaikille rohkeille Karhunkierroksen haastajille, Lumme toivottaa.

Antila suoraan vuorilta satamailiselle

Johanna Antila on riemuinnut 83 km:n voittajana kahdesti. Miten käy nyt, kun matka tuplaantuu? Kuva: Rami Valonen

Karhunkierroksen 100-mailinen (166 km) on samalla Ultra Trail Tour Finlandin (UTTF) avausmatka. Kuusamon poluilla nähdään maamme kansainvälisesti menestyneimmät ultraajat Juuso Simpanen ja Johanna Antila.

Antila porhaltaa Oulangan kansallispuiston vaaroille lähes suoraan korkean paikan leiriltä Sierra Nevadasta. Hän teki osallistumispäätöksen aivan viime metreillä.

– Alkujaan ei kuulunut suunnitelmiin juosta, mutta tilanteet muuttuvat joskus nopeastikin ja sain onnistuneen leirin alle, Antila kertoo.

Antilan tavoitteena on saada alle pitkäkestoinen juoksu maltillisilla nousumetreillä ennen elokuussa odottavaa UTMB:tä.

– Fiilis kehossa on hyvä, ja juoksu on kulkenut alkuviikosta merenpinnan tasolla erinomaisesti. Erittäin suurella mielenkiinnolla odotan millainen vaikutus korkean paikan leirillä on suorituskykyyn. Keliolosuhteet hieman harmittavat jo tässä vaiheessa, mutta toivon kuitenkin suoriutuvani kisasta siten, että se tukee loppukauden tavoitteita.

Viime vuoden UTTF-voittaja Kaisa Tanskanen ei kilpaile Kuusamossa, mutta lähtölistalta löytyy monta muuta kovaa nimeä Antilan haastajaksi.

Yksi heistä on Henna Järvisalo, joka viime keväänä oli Karhunkierroksen perusmatkan kolmas ja UTTF:n yhteistuloksissa toinen.

– Viime kauden jälkeen olen kehittänyt etenkin tasamaan juoksua. Se on ollut osaltani haasteellisinta, koska veri vetää nauttimaan luonnosta ja poluista. Mutta jo pelkästään säännöllinen ja tavoitteellinen harjoittelu kaikkinensa on minulle uutta ja pitää toki kaikki osa-alueet sisällään, Esko Kotivuoren valmennuksessa syksyllä aloittanut Järvisalo kertoo.

Mitalikamppailusta ei sovi unohtaa toissa vuoden satamailisen voittajaa Heli Sistoa, Ylläs Pallaksen 100 kilometrin voittajaa Eevi Bengsiä eikä vuosi sitten Karhunkierroksella kolmanneksi sijoittunutta Hanna Hyyryläistä.

Haastaako Höglund Simpasen?

Juuso Simpanen juoksi satamailisella edelleen voimassa olevan reittiennätyksen vuonna 2021. Kuva: Rami Valonen.

Miesten perusmatkan lähtölistalla sormi pysähtyy Juuso Simpasen kohdalla ja tekee perään isoon huutomerkin. Vajaa pari kuukautta sitten hän sijoittui kolmanneksi Istrian satamailisella Kroatiassa ja vakuuttaa palautuneensa siitä täysin.

– Karhunkierrokselle on aina kiva tulla. Reitti on makee, ja tunnelma Rukalla on aina ensiluokkainen. Kun viime vuonna vauvan syntymän vuoksi KK jäi välistä, halusin ehdottomasti tänä vuonna mukaan. Tavoitteena on juosta tasaisen vahva kisa ja samalla testailla tarkemmin energiapuolen juttuja UTMB:tä silmällä pitäen.

Simpasella on nimissään matkan reittiennätys 17.29.45 kolmen vuoden takaa.

– Hienoin muisto on vuodelta 2017. Silloin oli paljon lunta vielä reitillä, reissu kesti pitkään ja oli raskas. Maaliintulo oli erityisen siisti, kun lyhyempien matkojen juoksijat olivat kokoontuneet kisakylään kannustamaan ennen suuntaamista omiin lähtöihinsä.

Simpanen on viettänyt kisaviikon Kuusamossa ja pannut merkille kevään myöhäisen etenemisen.

– Juoksin viisi päivää ennen kisaa Basecampiltä Rukalle. Silloin noin 50% oli vielä lumen peitossa ja varjoisilla pätkillä lunta oli yli polveen asti. Kyllähän tuo varmasti jonkin verran hidastaa vauhtia varsinkin ensimmäisellä 20 kilometrillä, kun joudumme auraamaan lumipätkillä uraa.

Simpasen haastajat kotimaan ultrakisoissa ovat olleet viime vuosina harvassa. Kärkikahinoihin mielii taatusti ainakin Casper Höglund, joka on hallitseva UTTF:n mestari, ja sijoittui viime keväänä Karhunkierroksella toiseksi Anton Aron jälkeen.

Höglund avasi ultrakautensa pari viikkoa sitten Snowdoniassa Walesissa, mutta joutui keskeyttämään 160 kilometrin kisan jo alkumatkasta flunssaoireiden takia. Höglund aikoo kilpailla myös ainakin NUTS Ylläs Pallaksen satamailisella sekä Julian Alps by UTMB -kisassa.

Aro vs. Koirikivi

Karhunkierros on tuttuun tapaan Trail Tour Finlandin toinen osakilpailu. Matkana on 55 kilometriä, ja sekä naisissa että miehissä ennakkoasetelmat ovat kutkuttavat.

Vuosi sitten Rukan kylällä 166 kilometrin voittoa juhlinut Anton Aro on tällä kertaa mukana juuri 55 kilometrillä. Hän on viihtynyt aiemminkin tällaisilla pikku-ultrilla, ja esimerkiksi viime syksynä Vaarojen maratonilla hän oli kolmas Juho Ylisen ja Tuomas Karin jälkeen.

Anton Aro oli nopein vuosi sitten 166 kilometrillä. Nyt matka vaihtuu 55 kilometriin. Kuva: Samuli Tiainen

– Tarkoituksena on tehdä hyvä, vahva veto ja availla kisahermoja kesää kohti. Samalla testataan vähän uusia juttuja (varusteet, huollot ja energiat) kilpailuolosuhteessa, kertoo Aro, jonka alkuvuoden pääkisa on juhannuksen jälkeen järjestettävä Lavaredo Ultra Trail (120 km, +6000m).

– Se on ensimmäinen vuoriultrani. Talvikauden osalta se ei oikeastaan näkynyt vielä harjoittelussa, mutta nyt keväällä ja alkukesästä toki harjoittelussa korostuvat ylä- ja alamäkijuoksu. Myös voimaharjoittelussa liikevalikoima pyrkii huomioimaan vuorikisan vaatimuksia.

Simpasen tavoin Aro on viettänyt kuluvan viikon kisamaisemissa Rukan seudulla. Hän on napsinut myös osan tämän jutun kuvista.

– Avoimin mielin ja ketterin jaloin matkaan – olosuhteisiin voi aina valmistautua, mutta niitä ei voi muuttaa. Konkreettisena muutoksena menen enemmän nestepohjaisilla energioilla, jotta mahdollisessa rymypätkässä energian ottamisessa on mahdollisimman vähän säätöä taskujen ja pakettien kanssa.

Anssi Koirikivi juoksi viime elokuussa NUTS Pyhän maratonilla uuden reittiennätyksen. Kuva: Rami Valonen

Mielenkiintoisen vastuksen ja haasteen Arolle heittää Anssi Koirikivi, joka tunnetaan paremmin kansallisen tason hiihtäjänä. Koirikivi on kuitenkin osoittanut iskukykynsä myös poluilla, mistä kenties parhaimpana osoituksena NUTS Pyhän maratonin voitto uudella reittiennätyksellä viime elokuussa.

– Tosiaan hetken mielijohteesta ja osin muiden innostamana ostin osallistumisen tämän vuoden kisaan vasta huhtikuussa, ja nyt kun on 3-4 viikkoa juossut tämä tapahtuma mielessä hiihdon kisakauden jälkeen, niin juoksumoodi ei oletettavasti ole vielä ihan samanlainen, mitä se olisi loppukesästä itsellä. Uskon, että mitä raskaammat ja hitaammat olosuhteet kisassa ovat, niin sitä paremmin ne mulle sopii muihin nähden, kun jaksaminen on harvemmin ollut suurin ongelma. Kovia kavereita on paljon viivalla niin katotaan mihin riittää tällä kertaa, ensimmäiseen ultraansa osallistuva Koirikivi tuumaa.

Kärkisijoille halajavat myös ainakin Jyri UusitaloJuho NikulaJukka Puolakka ja Tero Yli-Kyyny. Viime vuoden voittaja Sami Leskinen ei osallistu kilpailuun.

Sihvola suosikki

Naisten vastaavalla matkalla ennakkosuosikin viittaa kantaa Trail Tourin hallitseva mestari Elisa Sihvola, joka kauden avauskisassa Bodom Traililla sijoittui itselleen “alimatkalla” seitsemänneksi. Oulangan polut ja reitin pituus sopivat hänelle paremmin, sillä viime vuonna kotiintuomisena oli kakkossija.

– Bodomilla polkujuoksutuntuma oli vielä hukassa, joten toivon että ne 21 kilometriä vetristivät jalkoja ja perjantain 55 km sujuu mukavammin. Lumen ja jään suhteen odotan, että pahimmat kinokset ovat sulaneet pois perjantai-iltaan mennessä, mutta kenkien kastumiseen on varmasti tänä vuonna valmistauduttava, Sihvola uskoo.

Viime vuonna Sihvola sijoittui samalla matkalla toiseksi heti Maija Oravamäen jälkeen. Sihvolan loppuaika oli 5.47.32. Mainittakoon, että reittiennätys on niinkin kova kuin 5.07.30 ja Anna-Stiina Erkkilän nimissä. Erkkilä ei kisaa Karhunkierroksella vaan valmistautuu polkujuoksun EM-kisoihin.

Elisa Sihvola on hallitseva Trail Tourin mestari. Kuva: Rami Valonen

Sihvolan kovimmat haastajat ovat tuttuja viime kaudelta: Teija Lehtimäki ja Maija Kaisanlahti. Sihvolan tavoin myös he ovat parhaimmillaan lyhyillä ultrilla. Kannattaa myös seurata ainakin Niina HalostaSaila Kaipaista ja Nina Repoa.

Jukka Keskisalo tähdittää 34 kilometrin kisaa

83 kilometrillä mukana ovat viime vuoden kaksi parasta miestä: Petrus Genas ja Risto Mägi. Vuosi sitten Genas kukisti Mägin noin kymmenellä minuutilla.

Upeat maisemat odottavat jälleen osallistujia. Kuva: Poppis Suomela

Top5-sijoille mielivät ainakin Jani Virta, Juuso KivilähdeJukka-Pekka JuntunenEsa Lehti ja Antti Siren.

Naisissa Riston puoliso Maarja Mägi yrittää kirkastaa vuoden takaisen hopean kultaiseksi. NUTS Pyhän maratonin viime vuoden voittaja Marika Krohns voi tosin olla kantona kaskena. Elina Hartikainen ja Jenni Kämäräinen vaanivat omaa tilaisuuttaan.

34 kilometrin matkalla Juumasta Rukalle Kari Heikura yrittää uusia viime vuoden voittonsa. Marko Juvonen jäi Heikurasta viimeksi kahdeksan minuuttia, miten käy tällä kertaa?

Vai onko suurin ennakkosuosikki kuitenkin kokenut Eetu Nordman, joka kyseisellä matkalla karisti muut kannoiltaan toissa vuonna? Tosin silloin voittoaika oli selvästi heikompi kuin Heikuralla.

Mutta hetkinen! Onhan mukana myös estejuoksun Euroopan mestari vuosimallia 2006: Jukka Keskisalo. Nevö forget voisi sanoa siitä Keskisalon juoksusta ja etenkin viimeisestä kierroksesta. Mutta nyt mennään poluilla ja kymmenen kertaa pidempi matka.

– Tapahtumat motivoivat edes vähän lenkille. Lenkillä on käytävä, jotta näistä reissuista ei tule liiankin ikimuistoisia, Keskisalo totesi hiljattain, eikä ilmoittautunut matkan voittokamppailuun.

Naisten 34 kilometrillä nähtäneen valmentajan ja valmennettavan välinen koitos, kun Pirjo Saukko yrittää päihittää mentorinsa Maija Oravamäen. Sanansa on sanottavana myös viime vuoden kakkosella Emmi Hakomäellä, eikä sovi unohtaa Susanna VoipiotaElla Keski-Panulaa ja Outi Poikosta.

13 kilometrillä mukana on reittiennätyksen haltija Heli Heiskanen. Hänet haastaa etenkin nuori Helka Keski-Säntti, joka sijoittui viime vuonna samalla matkalla toiseksi. Niin ikään lähtöviivalle on astelemassa viimeksi kolmanneksi sijoittunut Hilla Mäenpää.

Miehissä kirkkaimmista sijoituksista taistelevat ainakin Pekka Tuisku ja Patrik Mäenpää.

Eri matkojen kärkitaistoa voi seurata NUTSin somekanavilta sekä verkkosivuilta löytyvän gps-seurannan avulla.

Teksti:

Marko Krapu

production