Suomen suurin polkujuoksutapahtuma kuun lopussa Kuusamossa – ”Meillä ei ole aivoissa kauheasti jarruja”

Maan suosituimmalla vaellusreitillä juostavaan tapahtumaan on ilmoittautunut yli 3500 osallistujaa. Hetken mielijohteesta ilmoittautuvien kaveriporukoiden määrä kasvaa, sanoo tapahtumajohtaja.

Vuonna 2012 ensimmäisen kerran järjestetty NUTS Karhunkierros -polkujuoksu on kasvanut Suomen suurimmaksi polkujuoksutapahtumaksi ja samalla maan toiseksi suurimmaksi juoksutapahtumaksi Helsinki City Running Dayn jälkeen.

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna juostava tapahtuma on kerännyt yli 3500 ilmoittautumista.

—Polkujuoksun suosio Rukalla on kestänyt, ja olemme muokanneet tapahtuman sisältöä isolla kädellä ensimmäisen kymmenen vuoden aikana. Tämä vuosi on ensimmäinen, jolloin emme tee mitään muutoksia edellisvuoden reitteihin, sanoo kilpailun johtaja Eero Lumme.

Päähänpisto tuo kaveriporukat

Yksi suosion syistä on Rukan reiteille sijoiteltujen juoksumatkojen kirjo, Lumme sanoo.

Tapahtumassa voi juosta viisi eri reittiä, joista lyhin on 13 ja pisin 166 kilometriä. Suosituimmalle, 34 kilometrin matkalle on ilmoittautunut yli 40 prosenttia osallistujista.

—Suurin osa juoksijoista on aiemmin täällä käyneitä. Ensikertalaisia on neljännes, Lumme sanoo.

Hän on kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka leikkimielellä kavereiden tai kollegoiden kesken esitetyt haasteet tuovat entistä suuremman osan osallistujista.

—Sopivassa porukassa ja tunnetilassa ihminen keksii mahti-ideoita. Aika moni elämys jäisi kokematta ilman näitä päähänpistoja.

”Mopolla moottoritielle”

Hetken mielijohteesta tapahtumaan ilmoittautuivat myös lapualainen Jenni Kainulainen ja vähäkyröläinen Sanna Syri.

Vauvaikäisestä lähtien toisensa tuntenut kaksikko lähtee jännittävissä tunnelmissa taivaltamaan 83 kilometrin reittiä.

—Meillä on ollut typeriä projekteja ennenkin. Ollaan pyöräilty hetken mielijohteesta sata kilometriä tai osallistuttu multisport-tapahtumiin ilman suunnistustaitoa. Viime syksyn yhteisen polkujuoksun jälkeen sovittiin, että seuraavaksi lähdetään Kuusamoon, Kainulainen sanoo.

—Meillä on mottona ”mopolla moottoritielle”. Mitä hullummalta kuulostava haaste, sitä parempi. Meillä ei ole aivoissa kauheasti jarruja, Syri sanoo.

Naiset haluavat testata omia rajojaan. Syrillä on käsissään dramatiikkaa ja oman juoksuharrastuksen kohtalonhetket.

—Hätäisenä luonteena yritämme mennä vuorokaudessa saman reitin, jonka retkeilijä kulkee viikossa. Kokemuksesta tulee sellainen, että sen jälkeen en joko juokse enää ikinä tai sitten asetan seuraavaksi tavoitteeksi ensimmäisen satamailisen (noin 160 kilometriä).

INFO: NUTS KARHUNKIERROS -POLKUJUOKSU

Aika: 26.-27.5.2023
Paikka: Ruka, Kuusamo
Sarjat: 13 km, 34 km, 55 km (osa BUFF Trail Tour Finland -kiertuetta, ks. kiertueen esittely alla), 83 km ja 166 km (osa Bridgedale Ultra Trail Tour Finland -kiertuetta, ks. kiertueen esittely alla)
Lisätietoa: https://nutskarhunkierros.fi

production