Ylinen suosikkina Bodom Trailin synttäripoluille, Erkkilä pohtii vielä osallistumistaan

Pirttimäessä vietetään ensi viikonloppuna tuplasynttäreitä, kun sekä Bodom Trail että kotimainen Buff Trail Tour Finland (BTTF) -kiertue juhlivat 10-vuotisia taipaleitaan.

Synttärikakkua eivät järjestäjät lupaa, mutta luvassa on joka tapauksessa makeaa mahan täydeltä. Siitä pitävät huolen ainakin tapahtuman ainutlaatuinen tunnelma, hienossa kunnossa oleva kisareitti sekä tietenkin jännittävä kamppailu BTTF:n avauskilpailun kärkisijoista.

Päämatkalla 21 kilometrillä on jaossa viidelle parhaalle naiselle ja miehelle paikat Salomonin Golden Trail National Seriesin finaaliin, joka tänä vuonna järjestetään Nuuksio Classicin sijaan Norjan Hemsedalissa syyskuussa. 

Hallitseva BTTF-mestari Anna-Stiina Erkkilä tekee päätöksensä Bodomille osallistumisesta vasta viime metreillä. Hän kertoo priorisoivansa legendaarista Zegama Aizkorria, joka juostaan vain viikko Bodom Trailin jälkeen. 

- MM-kisoja ennen en valitettavasti pysty leireilemään vuorilla, joten toivon että muutaman kansainvälisen kovan kisan pohjille saaminen nostattaa mäkikuntoa vielä hieman kohti kesäkuuta. Zegama on tapahtumana niin hieno ja tasoltaan huima, joten mahtavaa päästä kokemaan kyseinen tapahtuma uudelleen tänä vuonna, Erkkilä kertoo.

Muutenkin Erkkilän kalenteri on pyhitetty kansainvälisille kisoille, joten hän ei pysty puolustamaan Trail Tourin kokonaiskilpailun voittoa. Kiertueen loppupisteisiin lasketaan neljän parhaan osakilpailun tulos.

- Tavoitteenani on osallistua mahdollisesti Bodom Trailille ja lokakuussa Vaarojen maratonille. Juoksen kansainvälisistä kisoista Golden Trailia, MM-kisat ja OCC:n UTMB:lla. 

Trail Tourin osalta pöytä on siis katettu haastajille. Bodom Trailin suurimpia suosikkeja ovat jalkavaivoista toipuva Pirjo Saukko, lähipoluillaan juoksevat Paula Havu ja Maija Hakala sekä suunnistuksen lisäksi muita lajeja ohjelmaansa ottanut Minna Kauppi, joka tosin saattaa tyytyä 12 kilometrin matkaan. Myös tiejuoksuissa menestynyt Maria Gahmberg ehtinee kärkitaistoon.

 

Ylisen mäkijuoksu parantunut

Juho Ylinen on Erkkilän tavoin hallinnut kotimaan polkuja viime vuodet. Talvella Ylinen vietti useita viikkoja Espanjan lämmössä ja keskittyi etenkin mäkijuoksun parantamiseen. Etelän leiri kannatti, sillä helmikuun lopussa hän oli Transgrancanarian rankalla maratonilla kolmas.

- Siitä parin kuukauden treenijaksosta oli tosi iso hyöty. Kisassa menin tietyt segmentit monta minuuttia nopeammin kuin vuosi sitten, koska jalat olivat niin hyvin tottuneet mäkijuoksuun. Lisäksi selän taakse jäi kavereita, jotka aiemmin olivat olleet edelläni, Ylinen kertoo.

Vahvan suunnistustaustan omaavan, 25-vuotiaan jyväskyläläisen vauhti tuntuu kiihtyvän vuosi vuodelta. Huhtikuussa Ylinen paranteli SM-puolimaratonilla ennätyksensä koviin lukemiin 1.06.58. Kaikki tekeminen tähtää menestykseen polkujuoksun MM-kisoissa kesäkuussa.

- Kilpailen siellä 45 kilometrin matkalla ja se on kauden ehdoton päätavoite. 

Ylinen on voittanut BTTF:n kahdesti peräkkäin ja aikoo osallistua vähintään neljään osakilpailuun. Ahkerana kilpailijana tunnettu Ylinen juoksee Bodom Trailin jälkeisenä päivänä SM-maastoissa sekä neljän että kymmenen kilometrin kilpailut.

- Uskon, että Bodomilla tulee tasokas kilpailu. Lari Takanen on kovassa kunnossa ja juoksi hyvin SM-puolimaratonilla, ja Mårten Boström puolestaan on treenannut hyvin Transgrancanarian jälkeen. 

Kahdesti GNTS:n kultaisen tiketin napanneen Boströmin ja Takasen lisäksi kärkitaistoon on syytä laskea ainakin tuore Sierra Nevadan vuoristomaratonin voittaja Tuomas Kari, jalkaleikkauksen jälkeen paluuta tekevä Henri Ansio, Trail Tourin viime vuoden kakkonen Otto Saikkonen sekä sukset polkukenkiin vaihtanut Eetu Nordman.

Bodom Trailin puolikkaan reittiennätys (1.25.15) on Boströmin nimissä. Naisten kautta aikojen kovin aika on ruotsalaisella Emelie Forsbergilla (1.41.39) vuodelta 2018. Tänä vuonna uusista 21km:n reittiennätyksistä on luvassa juhlan kunniaksi 200 euron valmennusstipendit.

 

Kiertueen uutuutena ennakkovideot

10-vuotisen taipaleen kunniaksi BTTF julkaisee tällä kaudella ennakkovideot jokaisesta seitsemästä osakilpailusta.

Ennakkovideoissa keskitytään erityisesti BTTF:n kilpailulliseen puoleen nostamalla esiin ennakkosuosikkeja ja haastajia. Näin polkujuoksun ystäville avautuu jatkumo, missä kiertueen toivottavasti tiukkaa ja jännittävää kärkikamppailua voi seurata tapahtumasta toiseen.

Ennakoissa ääneen pääsevät myös tapahtumajärjestäjät, polkukisojen ensikertalaiset sekä muut kiinnostavat persoonat. 

Ennakot julkaistaan Trail Tourin Youtube-kanavalla, joka samalla herätetään henkiin muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Videot julkaistaan noin viikkoa ennen jokaista tapahtumaa.

Ennakoiden lisäksi Youtubessa julkaistaan jokaisen osakilpailun jälkeen sekä BTTF:n että UTTF:n (Ultra Trail Tour Finland) osakilpailukohtaisten voittajien haastattelut.

Teksti: Marko Krapu

production