Erkkilä ja Lintala hallitsivat parhaiten Bodomin mutaiset polut

Kisaraportti Bodom Trail 2024

Anna-Stiina Erkkilä ja Tommi Lintala kestivät ennakkosuosikkien paineet mainiosti ja korjasivat pääpotin Bodom Trailin päämatkalla 21 kilometrillä. Samalla kaksikko lunasti paikan Golden Trail National Seriesin Pohjoismaiseen finaaliin syyskuussa Norjassa.

Lintala tosin ilmoitti heti kisan jälkeen, ettei aio ottaa paikkaa vastaan, sillä hänen kisakalenterinsa on jo syksyn osalta täynnä.

- Päätavoite on tällä kaudella menestyä Trail Tour Finlandilla, ja Norjan kisa tekisi syksystä liian raskaan. Tourin osalta kausi alkoi nyt hienosti sadalla pisteellä, Lintala hymyili ja kertoi kilpailevansa kiertueella lisäksi Nuuksio Classicissa, Aulanko Tower Traililla ja Vaarojen maratonilla.

Trail Tour Finland laajeni täksi kaudeksi kahdeksaan osakilpailuun. Uusi tulokas on kesäkuussa järjestettävä NUTS Syöte. Lopputuloksiin lasketaan neljän parhaan kisan tulokset.

Lintala kävi Bodom Traililla jännittävän kissa-hiiri -leikin Tuomas Karin kanssa. Lintala aloitti maltilla ja saavutti Karin vasta toisen kierroksen (9 km) alkuvaiheilla. Noin 16 kilometrin kohdalla Lintala siirtyi johtoon, eikä piikkipaikastaan enää luopunut. Maalissa ero Lintalan hyväksi oli 16 sekuntia voittoajan ollessa 1.31.24.

- Taktisesti kisa meni hyvin. Toiselle kierrokselle tavoitteena oli päästä hyvissä asetelmissa ja tarpeeksi freshinä. Näin myös kävi, mutta oli kyllä raskasta, mutta onneksi Tuomakseltakaan ei löytynyt lopussa lisävoimia, toissa vuonna Juuso Simpasen jälkeen toiseksi sijoittunut Lintala huokaisi.

Kari lunasti kakkossijallaan niin ikään paikan Fyrille. Erilaisten vaivojen kanssa koko talven paininut Kari suuntaa seuraavaksi katseet polkujuoksun EM-kisoihin, jotka käydään kesäkuussa Ranskassa.

- Tänä vuonna mulle on tullut vain yksi yli sadan harjoituskilometrin viikko, kun normaalisti se olisi melkein minimimäärä. Onneksi pohjia kuitenkin tuntuu olevan, ja kilpailuissa tuntuu kulkevan. Ranskaan lähdetään ylittämään omat odotukset, taso siellä ammattilaisten keskuudessa on todella kova, Kari tuumasi.

Kolmanneksi Bodomilla sijoittui paremmin hiihtäjänä tunnettava Juho Leinonen (1.34.16) ennen toista yllättäjää Benjamin Holmgreniä (1.34.54). Kolme parasta saavat edustuspaikat Norjaan, joten Lintalalta vapautuvaa tikettiä tarjotaan ensin Holmgrenille.

 

Kauppi ei ehtinyt toipua flunssasta

Naisten päämatkalla odotettiin vesi kielellä maamme parhaan polkujuoksijan Anna-Stiina Erkkilän ja moninkertaisen suunnistuksen arvokisamitalistin Minna Kaupin kohtaamista. 

Erkkilä lähti tavoilleen uskollisena liikkeelle kuin ampiainen ja eroa muihin alkoi syntyä nopeasti. Kauppi ei selvästikään ollut ehtinyt toipua kymmenen päivän flunssasta, ja hän jäi viime vuoden voittoajastaan noin seitsemän minuuttia. Suunnilleen saman verran oli kaksikon välinen ero maalissa Erkkilän hyväksi.

- Siihen nähden, että mulla on ollut alkuvuodesta isoja vaikeuksia plantaarifaskiitin kanssa, niin olen kyllä oikein tyytyväinen juoksuuni. Ehjä, hallittu juoksu ja tuli todella tärkeään paikkaan ennen EM-kisoja, kellon aikaan 1.44.50 pysäyttänyt Erkkilä iloitsi.

EM-kisoissa Erkkilän matkana on 58 kilometriä, jossa kertyy yli 3000 nousumetriä. Hän kävi tutustumassa kisareittiin aiemmin keväällä, ja piti sitä hyödyllisenä reissuna.

- Ranskalaiset ovat kotikisoissaan varmasti kovia. Sellaista Top10-sijoitusta pidän itselleni mahdollisena, pohti Erkkilä, jonka muita pääkisoja tällä kaudella ovat ainakin OCC elokuussa ja kultaisen tiketin tuoma palkintomatka Norjaan.

Kauppi puolestaan ei ole lähdössä vuonojen maahan tänäkään vuonna, joten hänen paikkaansa tarjotaan ensimmäisenä Bodomin neloselle Eevi Bengsille.

- Jaloissa ei ollut tänään yhtään voimaa flunssan jäljiltä, ja jo kolmen kilometrin kohdalla aloin miettiä, että olisiko 12 km tänään riittävä. Mutta kun tänne on kerta tullut, niin sitten vedetään kunnialla koko matka. Toisen kierroksen käytännössä hölkkäilin läpi ja meinasin menettää loppusuoralla kakkossijan, kun hieman nukahdin, Kauppi naureskeli.

Heini Hokkanen tuli lopun kuin tuulispää, mutta hävisi lopulta muutaman metrin. Hokkanen oli pronssilla myös viime vuonna.

Trail Tourin hallitseva mestari Elisa Sihvola oli hänelle hieman liian lyhyellä matkalla seitsemäs (1.57.27).

 

Fingridille hattutemppu joukkuekisassa

12 kilometrin matkalla räväkästi aloittanut Ole Antti Halonen hyytyi loppua kohden, ja jäi toiseksi 55 sekunnin marginaalilla. Edelle ehti nousujohteisesti juossut kokenut Antti Parjanne ajalla 50.31. Nuori Anton Packalen (52.58) oli kolmas.

Naisissa nopein oli Piia Latva-Kiskola (1.06.21) ennen Hanna-Elina Sivulaa (1.08.10) ja Elina Halosta (1.08.22).

Perjantain 10 kilometrin joukkuekisassa Fingrid Oyj teki puhtaan hattutempun. Kolmannen peräkkäisen voittonsa ottaneen joukkueen kapellimestarina hääri tuttuun tapaan Tuomas Mattila, joka juoksi kolmannen kerran peräkkäin nopeimman yksilöajan, tällä kertaa 48.10.

Joukkuekisan kakkonen oli Nordea, ja kolmas Finnair Active Club. 7 kilometrin joukkuekisan nopein oli Sipoon kunnan joukkue Sipoo - Sibbo.

Yökisaa ei tänä vuonna järjestetty, eikä siten Bodom Doublea, jossa lasketaan mukaan yökisan ja Bodom Trailin 21 kilometrin tulokset. Siitä huolimatta ilmoittautuneita oli tapahtumassa yli 1400 ja startanneitakin lähes 1200.

- Sää oli täydellinen koko tapahtuman ajan, eikä juoksijoilla tuntunut olevan mihinkään kiire maalialueelta juoksun jälkeen. Se paransi mahtavaa tunnelmaa entisestään. 

- Reittikin kerkesi kuivua hämmästyttävän nopeasti 1,5 viikossa 25 sentin lumisateen jälkeen, vaikka toki se oli yhä paikoin todella kostea ja mutainen, kilpailun johtaja Terho Lahtinen sanoi ja jakeli kiitoksia tapahtuman innokkaalle ja aikaansaavalle vapaaehtoistiimille.

Seuraavan kerran sama järjestelykoneisto tarjoilee jälleen priimaa polkujuoksukokemusta syyskuussa Nuuksio Classicissa, tällä kertaa uudessa kisakeskuksessa Solvallan urheiluopistolla. Trail Tour Finlandin kausi jatkuu puolestaan toukokuun lopulla NUTS Karhunkierroksella.

 

Bodom Trailin tulokset

 

Trail Tour Finlandin pistetilanne

 

Teksti: Marko Krapu

production